वंश और उनके संस्थापक महत्वपूर्ण नोट्स

0

वंश और उनके संस्थापक महत्वपूर्ण नोट्स

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you वंश और उनके संस्थापक महत्वपूर्ण नोट्स This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

  1. One Liner GK Download Questions with Answers
  2. GK Important Previous Year Exam Questions
  3. UPTET Paper In Hindi | Environment, Hindi, GK Questions
  4. Largest Freshwater Lake In India : Study Notes Download
  5. Indian Geography PDF in Hindi ( Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी )
  6. List of International Organisations with their Heads, Headquarters and Formation Year
  7. 100+ इ ितहास (History ) Best Questions and Answers (Objective in Hindi)
  8. विश्व का भूगोल से संबंधित 300 Most Important General Knowledge
  9. आधुनिक भारत पर बहुत ही शानदार नोट्स – महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर के साथ हिंदी में
  10. Most Important General Knowledge PDF
  11. All Lucent Books In Hindi/English PDF
  12. Geography Important Notes PDF
  13. सिंधु घाटी सभ्यता नोट्स PDF
  14. GK Tricks for SSC, BANK AND RAILWAYS
  15. आधुनिक भारत का इतिहास Sam- Samyayik Ghatna Chakra Modern History
  16. 10000 Gk Questions In Hindi With Answers
  17. Indian Geography Notes PDF Free Download
  18. 777+ Most Important GK One Liner Question in Hindi
  19. सामान्य विज्ञान – अतिमहत्वपूर्ण 500+ प्रश्नोत्तरी PDF
  20. Economic And Henral Science Question PDF
  1. मध्यकालीन भारत के सल्तनत काल के वंश क्रमानुसार
    TRICK:  => {गुल खिले तुम शायद लोगे}1.गुल – गुलाम वंश(1206-1290)
    2.खिले – खिलजी वंश(1290-1320)
    3.तुम – तुगलक वंश(1320-1398)
    4.शायद -सैय्यद वंश(1398-1451)
    5.लोगे -लोदी वंश(1451-1526)इन वंशो के संस्थापक क्रमानुसार
    TRICK:  => {कुमारी जरीना गोरी ने खिर बनाया}1.कुतुबुद्दीन ऐबक (गुलाम वंश)
    2.जलालुद्दीन खिलजी (खिलजी वंश)
    3.गयासुद्दीन तुगलक (तुगलक वंश)
    4.ख़िज्र खाँ (सैय्यद वंश)
    5.बहलोल लोदी (लोदी वंश)

Important Reasoning PDFs

SOME IMPORTANT QUESTIONS IN HINDI

1. चोल साम्राज्य के संस्थापक कौन था?

  1. A. विजयलाया चोल
  2. B. आदित्य प्रथम
  3. C. परंतका चोल प्रथम
  4. D. गंधरादित्य चोल

उत्तर: A. 

2. बदामी के चालुक्य राजवंश के संस्थापक कौन था?

  1. A. किर्तिवर्मन प्रथम
  2. B. पुलकेशिन
  3. C. मंगलेषा
  4. D. पुलकेशिन द्वितीय

उत्तर: B. 

3. निम्नलिखित में से कौन चेर राजवंश का अंतिम शासक था?

  1. A. रवि राम वर्मा
  2. B. भास्कर रवि वर्मा तृतीय
  3. C. वीरा केरल
  4. D. राम वर्मा कुलशेखर

उत्तर: D. 

4. निम्नलिखित कथन (नों) पर विचार करें और बताएं कौन सा कथन चेर राजवंश के सन्दर्भ में सही है?

  1. A. चेरों का राजकीय चिह्न ‘धनुष’ था।
  2. B. चेर शासकों के समय मुजरिस को प्रमुख बन्दरगाह बनाया गया था।
  3. C. Both I & II
  4. D. Neither I nor II

उत्तर: C. 

5. सातवाहन राजवंश के संस्थापक कौन था?

  1. A. सिमुका
  2. B. कान्हा
  3. C. सतकर्णी
  4. D. शिवस्वाती

उत्तर: A. 

6. निम्नलिखित कथन (नों) पर विचार करें और बताएं कौन सा कथन सातकर्णि के सन्दर्भ में सही है?

  1. A. इसके जारी किये गए सिक्को पर श्वसुर अंगीयकुलीन महारथी त्रणकयिरो का नाम अंकित है।
  2. B. यह सातवाहन शासकों में पहला शासक था जिसने इस वंश के शासकों में प्रिय एवं प्रचलित, ‘‘शातकर्णी’’ शब्द से अपना नामकरण किया।
  3. C. ‘दक्षिणीपथ के भगवान’ के रूप में संदर्भित।
  4. D. उपरोक्त सभी सही हैं

उत्तर: D. 

7. निम्नलिखित में से कौन सातवाहन राजवंश का अंतिम शासक था?

  1. A. वशिष्ठिपुत्र सतकर्णी
  2. B. शिवस्कंद सतकर्णी
  3. C. श्री यज्ञ सतकर्णी
  4. D. विजया

उत्तर: C. 

8. दक्षिण भारत का पहला शासक कौन था जिसने स्वर्ण सिक्कें जारी किये थे?

  1. A. पुलकेशिन द्वितीय
  2. B. विक्रमादित्य प्रथम
  3. C. विक्रमादित्य
  4. D. विनयादित्य
उत्तर: A. 

9. निम्नलिखित में से किस सतवाना राजा ने अपने माता का नाम अपने नाम से जोड़ा था?

  1. A. वशिष्ठपुत्र पुलुमावी
  2. B. गौतमी पुत्र शातकर्णी
  3. C. वशिष्ठिपुत्र सतकर्णी
  4. D. उपरोक्त सभी

उत्तर: B. 

10. निम्नलिखित में से किस चोल राजा ने चिदंबरम मंदिर के शिव पर तमिल भजन लिखा था?

  1. A. अरिंजय चोला
  2. B. परंतका चोल प्रथम
  3. C. सुंदर चोल
  4. D. गंधरादित्य चोल

उत्तर: A. 

Important Computer PDFs

Click Here To Download Pdf:वंश और उनके संस्थापक महत्वपूर्ण नोट्

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.