1857 Revolution Hndwriting Notes In Hindi

0

1857 Revolution Hndwriting Notes In Hindi

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you 1857 Revolution Hndwriting Notes In Hindi This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

Indian Indian Rebellion:

  1. About
  2. Reasons of Revolt
  3. Centers of Revolt
  4. Causes of Failure
  5. Results of the Revolt

  1. 10000 Gk Questions In Hindi With Answers
  2. Indian Geography Notes PDF Free Download
  3. 777+ Most Important GK One Liner Question in Hindi
  4. सामान्य विज्ञान – अतिमहत्वपूर्ण 500+ प्रश्नोत्तरी PDF
  5. Economic And Henral Science Question PDF
  6. Environment And Ecology PDF
  7. Top 12500+ Important Gk Questions PDF
  8. Railway Gk Important Notes PDF Free Download
  9. Most Important Full Forms PDF Free Download
  10. आधुनिक इतिहास का सार PDF
  11. History 2100+ Objective Question PDF
  12. Lucent History Handwriting Notes PDF
  13. India’s Space Program And Agencies List In Hindi PDF
  14. Old Ncert Short Notes PDF
  15. Ancient History Quick Revision Book PDF
  16. Sports Current Affairs 2019 PDF Free Download
  17. Geography Important Questions In Hindi PDF
  18. List Of National & International Appointment PDF

MOST IMPORTANT QUESTIONS

Question 1) 1857 ई. के विद्रोह का तात्कालिक कारण था – –

  1. A. ब्रिटिश सरकारी की नीतियों से तीव्र असंतोष
    B. आधुनिक शिक्षा प्रणाली को लागू करना
    C. साम्राज्यवादी शोषण की नीति
    D.चर्बी वाले कारतूसों का मामला

उत्तर: D. 

Question 2) 1857 ई. के विद्रोह का आरंभ – –

  1. A. आगरा से हुआ
    B. दिल्ली से हुआ
    C. झाँसी से हुआ
    D. मेरठ से हुआ

उत्तर: D. 

Question 3. 1857 ई. के विद्रोह में कानपुर में क्रांतिकारियों का नेता कौन था?

  1. A. नाना साहब
    B. जनरल बख्त खां
    C. कुँवर सिंह
    D.तात्या टोपे

उत्तर: A. 

Question 4.)1857 ई. के विद्रोह का सबसे महत्त्वपूर्ण परिणाम यह हुआ कि —

  1. A.भारत में ब्रिटिश सरकार की जड़ें हिल गयीं
    B. विद्रोह ने भविष्य में भारत की आजादी के लिए लड़े जानेवाले संग्राम में हमेशा ही एक स्थाई प्रेरणा का काम किया
    C. भारतीय नेताओं की कमजोरी प्रकट हो गयी
    D. ब्रिटिश सरकार ने क्रांतिकारियों पर अत्याचार किये

उत्तर: B. 

Question 5) “हड़प की नीति (Doctrine of lapse)” की नीति अपनाई गयी थी —

  1. A. डलहौजी के द्वारा
    B. लॉर्ड हार्डिंग्ज के द्वारा
    C. लॉर्ड वेलेजेली के द्वारा
    D. लॉर्ड विलियम बेंटिक के द्वारा

उत्तर: A. 

Question 6. 1857 ई. के विद्रोह (1857 Ki Kranti) के अनेक कारण थे. निम्न में से कौन-सा कारण 1857 ई. के विद्रोह का कारण नहीं था?

  1. A.भारतीयों की आर्थिक समृद्धि
    B.धार्मिक कारण
    C. अंग्रेजों द्वारा भारतीयों का आर्थिक शोषण
    D.भारतीय शासकों का असंतोष

उत्तर: A. 

Question 7. किस वर्ष भारत में ईस्ट इंडिया कंपनी के शासन का अंत हुआ?

  1. A. 1857 ई.
    B.1867 ई.
    C.1847 ई.
    D. 1835 ई.

उत्तर: A. 

Question 8.) निम्नलिखित में से कौन-सा कथन गलत है?

  1. A. लॉर्ड डलहौजी की हड़प की नीति 1857 ई. के विद्रोह के लिए उत्तरदायी थी
    B. 1857 ई. के विद्रोह के लिए अंग्रेजी शिक्षा उत्तरदायी थी
    C. लॉर्ड डलहौजी की मुग़ल बादशाह को उसके विशेषाधिकारों से वंचित करने की नीति 1857 ई. के विद्रोह के लिए उत्तरदायी थी
    D. कम्पनी की सेना में भारतीयों सैनिकों का असंतोष 1857 ई. के विद्रोह के लिए उत्तरदायी था

उत्तर: B. 
History GK Questions in Hindi

English Grammer PDFs

MOST IMPORTANT QUESTIONS

  1. 1. Harihara Raya I who ruled the Vijaynagara Empire for the period 1336-1356 belonged to which dynasty? – Sangama Dynasty
  2. 2. The most important source of our information on ancient India’s cultural history are –  literature and epics
  3. 3. Which country is called the constitution Research Society? – Greece
  4. 4. When did Alexander great visited India? – 326 BC
  5. 5. Who were the architects of Indus Valley Civilization? – Dravidians
  6. 6. The staple food of Indus Valley people was – Wheat and Barley
  7. 7. The modern name for Pataliputra – Patna
  8. 8. Which battle in India gave superior status to the Britishers? – Battle of Buxar
  9. 9. Who was defeated by Ghori Mohammed to conquer Delhi? – Prithviraj
  10. 10. Who was known as the ‘Whip of the God’? – Chengizkhan

MOST IMPORTANT QUESTIONS

1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था?

  1. (a) 25 अगस्त 1950
  2. (b) 26 अगस्त 1947
  3. (c) 26 जनवरी 1950
  4. (d) 26 जनवरी 1948

उत्तर: C. 

2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था?

  1. (a) अलेक्जैंडर कनिंघम
  2. (b) विलियम जोन्स
  3. (c) जेम्स बगेंस
  4. (d) एन.पी.चक्रवर्ती

उत्तर: A. 

Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——-

  1. (A) संस्थाध्यक्ष
  2. (B) लावानाध्यक्ष
  3. (C) शुल्काध्यक्ष
  4. (D) पौतवाध्यक्ष

उत्तर: D. 

Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था——

  1. (A) 273-232 ई.पू.
  2. (B) 273-242 ई.पू.
  3. (C) 273-222 ई.पू.
  4. (D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है?

  1. A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट
  2. B. बेबी क्राइस्ट
  3. C. बिफोर क्राइस्ट
  4. D. बिफोर सेंचुरी

उत्तर: C. 

6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी?

  1. A. 78 ई
  2. B. 80 ई
  3. C. 30 ई
  4. D. 639 ई

उत्तर: A. 

7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ?

  1. A. एन सी केलकर
  2. B. विठ्ठलभाई पटेल
  3. C. मदन मोहन मालवीय
  4. D. लाला लाजपत राय

उत्तर: B. 

8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था?

  1. A.. पृथ्वीराज
  2. B. पोरस
  3. C. सिकंदर
  4. D. मुहम्मद बिन तुगलक

उत्तर: D. 

9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी?

  1. A. 1540
  2. B. 1550
  3. C. 1563
  4. D. 1572

उत्तर: C. 

10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?

  1. A. 1958
  2. B. 1931
  3. C. 1915
  4. D. 1896

उत्तर: B. 

Click Here To Download Pdf:1857 Revolution Hndwriting Notes In Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.