Constitution Handwriting Notes In Hindi

0

Constitution Handwriting Notes In Hindi

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Constitution Handwriting Notes In Hindi This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

Indian Constitution Pdf in Hindi:

  1. Introduction
  2. Rights of Government
  3. Principles of Government
  4. procedures of Government
  5. Practices of Government
  6. Powers of Government
  7. Duties of Government
  8. Articles
  9. Preamble,
  10. Appendices
  11. Amendments

  1. Most Important Full Forms PDF Free Download
  2. आधुनिक इतिहास का सार PDF
  3. History 2100+ Objective Question PDF
  4. Lucent History Handwriting Notes PDF
  5. India’s Space Program And Agencies List In Hindi PDF
  6. Old Ncert Short Notes PDF
  7. Ancient History Quick Revision Book PDF
  8. Sports Current Affairs 2019 PDF Free Download
  9. Geography Important Questions In Hindi PDF
  10. List Of National & International Appointment PDF
  11. World History Notes PDF Free Download
  12. Fundamental Rights Of Indian Constitution PDF
  13. 4500+ Indian History Questions PDF 
  14. 650+ Indian History Questions PDF
  15. Geography Questions In Hindi PDF 
  16. Genral Knowledge Questions PDF Free Download
  17. Genral Knowledge Book PDF Free Download
  18. Current Affairs Questions In Hindi PDF
  19. 1500 Indian Polity Question In Hindi PDF
  20. Important Gk All Type Questions PDF
  21. Geography Important Questions In Hindi PDF
  22. World Top Company Ceo In Hindi PDF
  23. Important Sports Gk Questions In Hindi PDF
  24. Genral Knowledge 200+ Important Questions
  25. History Questions For Competitive Exams
  26. World Geography Handwriting Notes In Hindi
  27. 2000+ Gk Questions In Hindi
  28. Indian Rebellion Of 1857 Most Important Questions In Hindi
  29. Indian Polity Complete Notes In Hindi
  30. Gk Objective Questions In Hindi

MOST IMPORTANT QUESTIONS

1. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का निर्माण कब हुआ था ?

(A) 26 November 1935

(B) 15 August 1947

(C) 27 September 1925

(D) 26 January 1950

उत्तर: C. 

2. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का मुख्यालय कहाँ है ?

(A) नागपुर

(B) भोपाल

(C) आग्रा

(D) अहमदाबाद

उत्तर: A. 

3. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का संस्थापक कौन है ?

(A) मोहन भागवत

(B) अटल बिहारी वाजपेयी

(C) मोरारजी देसाई

(D) केशव बलिराम हेडगेवार

उत्तर: D. 

4. भारतीय जनता पार्टी का स्थापना कब हुआ था ?

(A) 15 August 1947

(B) 6 April 1980

(C) 26 January 1950

(D) अन्य

उत्तर: B. 

5. भारतीय जन संघ का स्थापना कब हुआ था ?

(A) 27 September 1925

(B) 25 March 1960

(C) 21 October 1951

(D) अन्य

उत्तर: C. 

6. भारतीय जनता पार्टी का मुख्यालय कहाँ है ?

(A) नई दिल्ली

(B) गुजरात

(C) झारखण्ड

(D) महाराष्ट्र

उत्तर: A. 

7. भारतीय जनता पार्टी का चिन्ह क्या है ?

(A) घड़ी

(B) लालटेन

(C) हाथी

(D) कमल

उत्तर: D. 

8. आम आदमी पार्टी का स्थापना कब हुआ ?

(A) 15 October 2012

(B) 26 November 2012

(C) 17 December 2013

(D) अन्य

उत्तर: B. 

9. भारत का पहला विधि और न्याय(Law and Justice) का मंत्री है ?

(A) अशोक कुमार सेन

(B) हंस राज खन्ना

(C) भीमराओ रामजी आंबेदकर

(D) अन्य

उत्तर: C. 

10. लोक सभा का उम्मीदवार होने के लिए अल्पतम उम्र क्या है ?

(A) 25

(B) 30

(C) 35

(D) 18

उत्तर: A. 

 

Click Here To Download Pdf:Constitution Handwriting Notes In Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.