Modern Indian History Handwriting Notes

Modern Indian History Handwriting Notes 

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Modern Indian History Handwriting Notes This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

Modern History of India in Hindi:

MODERN INDIA

1. Marathas

  1. – Administration
    – Peshwas and their administration

2. European powers

  1. – Chronologoical order of European powers in India
    – East India Company
    – Important Governor General and their contribution –> Warsen Hastings, Coronwallis, wellesely, William Bentinck, Dalhousie, Lytton, Rippon, Curzon, Mount Patten.
    – British rule impact on India
    – Social and cultural developments/Awakening

3. Reform movements

  1. – In detail
    – Founders and their contribution
    – Books

4. 1857 Revolt

  1. – In detail

  1. One Liner GK Download Questions with Answers
  2. GK Important Previous Year Exam Questions
  3. UPTET Paper In Hindi | Environment, Hindi, GK Questions
  4. Largest Freshwater Lake In India : Study Notes Download
  5. Indian Geography PDF in Hindi ( Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी )
  6. List of International Organisations with their Heads, Headquarters and Formation Year
  7. 100+ इ ितहास (History ) Best Questions and Answers (Objective in Hindi)
  8. विश्व का भूगोल से संबंधित 300 Most Important General Knowledge
  9. आधुनिक भारत पर बहुत ही शानदार नोट्स – महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर के साथ हिंदी में
  10. Most Important General Knowledge PDF
  11. All Lucent Books In Hindi/English PDF
  12. Geography Important Notes PDF
  13. सिंधु घाटी सभ्यता नोट्स PDF
  14. GK Tricks for SSC, BANK AND RAILWAYS
  15. आधुनिक भारत का इतिहास Sam- Samyayik Ghatna Chakra Modern History
  16. 10000 Gk Questions In Hindi With Answers
  17. Indian Geography Notes PDF Free Download
  18. 777+ Most Important GK One Liner Question in Hindi
  19. सामान्य विज्ञान – अतिमहत्वपूर्ण 500+ प्रश्नोत्तरी PDF
  20. Economic And Henral Science Question PDF
  21. Environment And Ecology PDF

IMPORTANT GK QUESTIONS

1.निम्नलिखित में से किसने सबसे पहले यूरोप को भारत से अवगत कराया था?

  1. A. सिकंदर (अलेक्जेंडर)
  2. B. अरब
  3. C. ग्रीक
  4. D. ईरानी

उत्तर: A. 

2. सिकंदर के आक्रमण के दौरान पश्चिमोत्तर भारत कितने राज्यों में विभाजित था?

  1. A. 06
  2. B. 88
  3. C. 28
  4. D. 77

उत्तर: C. 

3. विक्रम संवत की शुरुवात कब हुई थी?

  1. A. 47 ईसा पूर्व
  2. B. 50 ईसा पूर्व
  3. C. 55 ईसा पूर्व
  4. D. 57 ईसा पूर्व

उत्तर: D. 

4. कुतुबुद्दीन ऐबक ने कब गुलाम वंश की स्थापना की थी?

  1. A. 1555 ईस्वी
  2. B. 2378 ईस्वी
  3. C. 1489 ईस्वी
  4. D. 1206 ईस्वी

उत्तर: D. 

5. निम्नलिखित में से किस राज्य ने अंग्रेजों को मुक्त व्यापार के

लिए सुनहरा फरमान जारी किया?

  1. A.  हैदराबाद
  2. B. बीजापुर
  3. C. गोलकुंडा
  4. D. अहमदनगर
    उत्तर: C. 

6. गुप्त संवत की शुरुवात कब हुई थी?

  1. A. 78 ई
  2. B. 320 ई
  3. C. 398 ई
  4. D. 400 ई

उत्तर: B. 

7. हियुन त्संग भारत कब आया था?

  1. A. 380-413 ईस्वी
  2. B. 413-418 ईस्वी
  3. C. 629-645 ईस्वी
  4. D. 712-713 ईस्वी

उत्तर: C. 

8. कुतुबुद्दीन ऐबक ने कब गुलाम वंश की स्थापना की थी?

  1. A. 1175 ईस्वी
  2. B. 1278 ईस्वी
  3. C. 1280 ईस्वी
  4. D. 1206 ईस्वी

उत्तर: D. 

9. 1612 ईस्वी में, अंग्रेजी बेड़े ने किस युद्ध में पुर्तगालियों को हराया था।

  1. A. सूरत
  2. B. केरल
  3. C. अहमदाबाद
  4. D. मलक्का

उत्तर: A. 

10. जोधपुर की स्थापना एक राजपूत ______ने 1459 में की थी।

  1. A. राव जोधा
  2. B. जोधा बाई
  3. C. मान सिंह
  4. D. राणा प्रताप

उत्तर: A. 

हिंदी व्याकरण PDFs

Click Here To Download Pdf:Modern Indian History Handwriting Notes 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Comments are closed.