Physics Notes PDF In Hindi For All Competitive Exams

0

Physics Notes PDF In Hindi For All Competitive Exams

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Physics Notes PDF In Hindi For All Competitive Exams This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

Physics GK Questions PDF:

  1. Fundamental Concepts[edit]
  2. Mechanics[edit]
  3. Kinematics: Objects in Motion[edit]
  4. Fluid Mechanics[edit]
  5. Thermodynamics[edit]
  6. Electricity and Magnetism[edit]
  7. Oscillations and Waves[edit]
  8. Atomic, Nuclear, and Particle

  1. General Science questions in hindi
  2. सामान्य विज्ञान – अतिमहत्वपूर्ण 500+ प्रश्नोत्तरी PDF Download Full PDF
  3. Genral Science Notes PDF
  4. Biology Top 1500 Mcq Questions PDF
  5. Chemistry 2100+ Objective Question PDF
  6. Biology Handwriting Notes PDF Free Download
  7. Physics Notes PDF Free Download
  8. Genral Science Biology Important Questions PDF
  9. Genral Science Important Book PDF Free Download
  10. Gk Important Previous Year Exams Questions In Hindi PDF
  11. 500 Science Genral Knowledge Question in Hindi PDF
  12. 250+ जीव विज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश PDF
  13. Genral Science Full Notes In Hindi PDF
  14. Physics Notes In Hindi PDF Free Download
  15. Science Gk In Hindi Objective Questions PDF
  16. Genral Science Previous Year Questions PDF
  17. Diseases Caused By Virus Bactria And Protozoa PDF
  18. Biology Most Important Questions In Hindi
  19. Gk Important Previous Year Exam Questions
  20. Biology Science Notes For All Classes

1 . गर्मी के दिनों के दौरान मिट्टी के बर्तनों में रखा पानी ठंडा हो जाता है, निम्नलिखित प्रक्रिया के कारण?

(A). विसरण

(B). परासरण

(C). आस्मोसिस

(D). वाष्पीकरण

उत्तर: D. 

2 . पानी में डुबोई एक छड़ी किस संव्रती के कारण मुड़ी हुई प्रतीत होती है?

(A). प्रकाश का परावर्तन

(B). प्रकाश का विवर्तन

(C). प्रकाश का अपरवर्तन

(D). प्रकाश का प्रकिरण

उत्तर: C. 

3 . वायु शक्ति (विंड पावर) में ऊर्जा का कौन-सा रूप विद्युत ऊर्जा में परिवर्तित होता है?

(A). गतिज ऊर्जा

(B). स्थितिज ऊर्जा

(C). सौर ऊर्जा

(D). विकिरण ऊर्जा

उत्तर: A. 

4 . निम्न में से एनीमोमीटर का उपयोग क्या मापने में किया जाता है?

(A). पवन का वेग

(B). समुद्र की गहराई

(C). विद्युत धारा की माप

(D). वायुमंडलीय दाब की माप

उत्तर: A. 

5 . निम्नलिखित में से कौन हाइड्रोजन का समस्थानिक नहीं है?

(A). प्रोटियम

(B). ड्यूटीरियम

(C). ट्राइटियम

(D). ओजोन

उत्तर: D. 

6 . सूर्योदय और सूर्यास्त के समय आसमान में लाल रंग किसके कारण होता है?

(A). विवर्तन

(B). अपरवर्तन

(C). प्रकीर्णन

(D). व्यक्तीकरण

उत्तर: C. 

7 . न्यूक्लियस के बार डीएनए निम्नलिखित में से कहां से प्राप्त होता है?

(A). गॉल्जीकाय

(B). माइटोकॉन्ड्रिया

(C). राइबोसोम

(D). इनमें से कोई नहीं

उत्तर: B. 

8 . तरण ताल वास्तविक गहराई से कम गहरा दिखाई देता है इसका कारण है?

(A). अपरवर्तन

(B). प्रकाश प्रर्कीरण

(C). परावर्तन

(D). व्यक्तीकरण

उत्तर: A. 

9 . निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति के कारण जंतु कोशिका और पादप कोशिका में अंतर पाया जाता है?

(A). राइबोसोम

(B). कोशिका भित्ति

(C). क्लोरोप्लास्ट

(D). जीवद्रव्य

उत्तर: B. 

10 . कीटभक्षी पौधे जिस मृदा में उगते हैं उसमें इनमें से किसकी कमी रहती है?

(A). मैग्नीशियम

(B). कैल्शियम

(C). नाइट्रोजन

(D). जल

उत्तर: C. 

Important Computer PDFs

  1. Computer GK in Hindi PDF Free Download
  2. 1500 Important Computer Questions PDF
  3. Computer Gk 500 Important Questions PDF
  4. Super 200+ Computer Questions In Hindi PDF
  5. Computer Book PDF Free Download
  6. Computer Most Important Objective Questions In Hindi PDF
  7. Computer Full Forms All A to Z Lists
  8. Important Computer Questions In Hindi Pdf
  9. Computer Gk In Hindi PDF
  10. Computer Objective Questions Free Pdf
  11. Computer Notes In Hindi Pdf
  12. Computer Gk In Hindi PDF For Ssc & Bank exam
  13. Basic Computer Book In Hindi Pdf
  14. Basic Computer Book In Hindi Pdf Download

Click Here To Download Pdf:Physics Notes PDF In Hindi For All Competitive Exams

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.