Important GK All Type Questions Answer For All Competitive Exams

0

Important GK All Type Questions Answer For All Competitive Exams

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Important GK All Type Questions Answer This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

  1. List Of National & International Appointment PDF
  2. World History Notes PDF Free Download
  3. Fundamental Rights Of Indian Constitution PDF
  4. 4500+ Indian History Questions PDF 
  5. 650+ Indian History Questions PDF
  6. Geography Questions In Hindi PDF 
  7. Genral Knowledge Questions PDF Free Download
  8. Genral Knowledge 200+ Important Questions
  9. History Questions For Competitive Exams
  10. World Geography Handwriting Notes In Hindi
  11. 2000+ Gk Questions In Hindi
  12. Indian Rebellion Of 1857 Most Important Questions In Hindi
  13. Indian Polity Complete Notes In Hindi
  14. Gk Objective Questions In Hindi

Important GK Question with Explanation 

1. सुन्दरवन का डेल्टा कौन-सा नदी बनाती है ?

उत्तर: गंगा

2. भारत में रेलमागोॅ का सबसे बडा जाल किस राज्य में पाया जाता है ?

उत्तर: उत्तर प्रदेश

3. संयुक्त राज्य अमेरिका की सबसे बड़ी स्वणॅ उत्खनन की खान ‘ होमस्टेक ‘ किस राज्य में स्थित है ?

उत्तर: दक्षिण डकोटा में

4. एण्डीज पवॅतमाला ( दक्षिण अमेरिका ) सबसे ऊँचा चोटी का क्या नाम है ?

उत्तर: एकांकागुआ

5. विश्व के अधिकांश पठारी भागों में किस व्यवसाय की प्रधानता पायी जाती है ?

उत्तर: उतखन्न

6. ‘ मेसेटा का पठार ‘ कहाँ स्थित है?

उत्तर: स्पेन और पुर्तगाल

7. ‘ कनाडियन पैसिफिक रेलमार्ग ‘ कहाँ से कहाँ तक जाता है ?

उत्तर: हैलीफैक्स से बैंकूवर तक

8. 1981 में स्थापित ‘ भारतीय वन सवेक्षण विभाग का मुख्यालय कहाँ है ?

उत्तर: देहरादून

9. ब्लैक हिल, ब्लू पहाड़ और ग्रीन पहाड़ नाम पहाड़ियाँ किस देश में स्थित है ?

उत्तर: संयुक्त राज्य अमेरिका

10. चिनाब नदी का उद्गम स्थल कहाँ है

उत्तर: बारालाचा दरेॅ

11. भारत में कोयला प्रचुर मात्रा में कहाँ पाया जाता है ?

उत्तर: गोंडवाना क्षेत्र में

12. `हीराकुड परियोजना ’ किस राज्य में तथा किस नदी पर स्थित है ?

उत्तर: ओड़िशा, महानदी पर

13. ‘ रवाण्डा ‘ की राजधानी क्या है ?

उत्तर : किगाली

14. माउन्ट एटना ‘ किस पवॅतमाला में स्थित है ?

उत्तर : सिसली ( इटली )

15. आस्ट्रेलिया किस नदी के किनारे बसा है?

उत्तर: मरेॅ डालिग ( 3717 किमी. )

16. ग्रीनलैंड की खोज किसने की थी?

उत्तर: राबॅटॅ पिअरी

17. सबसे ऊँचा जलप्रपात कौन-सा है

उत्तर: साल्टो एंजिल ( वेनेजुएला)

18. ‘ डोडोमा ‘ किस देश की राजधानी है?

उत्तर: तंजानिया

19. ‘ युगाण्डा ‘ की राजधानी क्या है?

उत्तर: कम्पाला

20. किस दिन पृथ्वी से सूर्य की दूरी न्यूनतम होती है?

उत्तर : 3 जनवरी को

21. -1° देशांतर की सबसे अधिक दूरी- न्यूनतम होती है?

उत्तर: भूमध्यरेखा पर

22. ‘ दहाड़ता चालीसा ‘ क्या है?

उत्तर: दक्षिणी गोलार्ध में 40° अक्षांश के पास का स्थान जहाँ तेज पछुआ हवाएँ चलती हैं

23.’ माओरी ‘ का मूल निवास कहाँ है?

उत्तर: न्यूजीलैंड में

24. तुंगभद्रा तथा भिमा की नदियाँ किस नदी कि सहायक नदियाँ हैं?

उत्तर: कृष्णा नदी

25. छोटानागपुर पठार की सबसे ऊंची चोटी कौन-सी?

उत्तर: पारसनाथ

Click Here To Download Pdf:Important GK All Type Questions Answer For All Competitive Exams

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.