Physical Geography Notes PDF

0

Physical Geography Notes PDF

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Physical Geography Notes PDF This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

Physical Geography Notes PDF This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

Physical Geography of India Notes:

  1. Internal Structure of Earth
  2. Discontinuity
  3. Study related to the internal structure of the earth
  4. earthquake
  5. Seismograph
  6. Earth Movement
  7. Diastrophic Movement
  8. Tectonic Movement
  9. Orgenic movement
  10. Types of Fold
  11. Rocks

  1. Environment And Ecology PDF
  2. Top 12500+ Important Gk Questions PDF
  3. Railway Gk Important Notes PDF Free Download
  4. Most Important Full Forms PDF Free Download
  5. आधुनिक इतिहास का सार PDF
  6. History 2100+ Objective Question PDF
  7. Lucent History Handwriting Notes PDF
  8. India’s Space Program And Agencies List In Hindi PDF
  9. Old Ncert Short Notes PDF
  10. Ancient History Quick Revision Book PDF
  11. Sports Current Affairs 2019 PDF Free Download
  12. Geography Important Questions In Hindi PDF
  13. List Of National & International Appointment PDF
  14. World History Notes PDF Free Download
  15. Fundamental Rights Of Indian Constitution PDF

1. भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ?

  1. (A) इरैटोस्थनीज
    (B) हेरोडोटस
    (C) हिप्पार्कस
    (D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

2. भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ?

  1. (A) हेरोडोटस
    (B) हिकैटियस
    (C) हिप्पार्कस
    (D) इरैटोस्थनीज

उत्तर: D. 

3. मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ?

  1. (A) कार्ल रिटर
    (B) जीन ब्रून्श
    (C) हम्बोल्ट
    (D) हिप्पार्कस

उत्तर: A. 

4. भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ?

  1. (A) हेटनर
    (B) जीन ब्रून्श
    (C) एच. एच. बैरोज
    (D) इरैटोस्थनीज

उत्तर: C. 

5. भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ?

  1. (A) पेशल
    (B) डेविस
    (C) पेंक
    (D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

6. भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ?

  1. (A) वारेनियस
    (B) टेलर
    (C) काण्ट
    (D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

7. सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ?

  1. (A) कॉपरनिकस
    (B) केप्लर
    (C) गैलीलियो
    (D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

8. सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ?

  1. (A) ग्रह
    (B) उपग्रह
    (C) पुच्छल तारा
    (D) ये सभी

उत्तर: A. 

9. भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ?

  1. (A) वारेनियस
    (B) टेलर
    (C) काण्ट
    (D) कार्ल रिटर

उत्तर: C. 

10. सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ?

  1. (A) 12
    (B) 10
    (C) 9
    (D) 8

उत्तर: D. 

Click Here To Download Pdf:Physical Geography Notes PDF

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.