Organisations With Their Heads Headquarters And Formation Year

0

Organisations With Their Heads Headquarters And Formation Year

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Organisations With Their Heads Headquarters And Formation Year This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

  1. Sports Current Affairs 2019 PDF Free Download
  2. Geography Important Questions In Hindi PDF
  3. List Of National & International Appointment PDF
  4. World History Notes PDF Free Download
  5. Fundamental Rights Of Indian Constitution PDF
  6. 4500+ Indian History Questions PDF 
  7. 650+ Indian History Questions PDF
  8. Geography Questions In Hindi PDF 
  9. Genral Knowledge Questions PDF Free Download
  10. Genral Knowledge Book PDF Free Download
  11. Current Affairs Questions In Hindi PDF
  12. 1500 Indian Polity Question In Hindi PDF
  13. Important Gk All Type Questions PDF
  14. Geography Important Questions In Hindi PDF
  15. World Top Company Ceo In Hindi PDF
  16. Important Sports Gk Questions In Hindi PDF
  17. Genral Knowledge 200+ Important Questions
  18. History Questions For Competitive Exams
  19. World Geography Handwriting Notes In Hindi
  20. 2000+ Gk Questions In Hindi

List of International Organizations and Head Quarters

  1. Asian Infrastructure Investment Bank – Beijing, China
  2. New Development Bank (BRICS Development Bank) – Shanghai, China
  3. Asian Development Bank – Manila, Philippines
  4. International Monetary Fund (IMF) – Washington DC, US
  5. World Bank – Washington DC, US
  6. United Nations Organization (UN) – New York, US
  7. United Nations Children’s Fund (UNICEF) – New York, US
  8. United Nations Populations Fund (UNFPA) – New York, US
  9. United Nations Conference on Trade & Development (UNCTAD) – Geneva, Switzerland
  10. World Health Organization (WHO) – Geneva, Switzerland
  11. World Economic Forum – Geneva, Switzerland
  12. International Labor Organization – Geneva, Switzerland
  13. World Trade Organization – Geneva, Switzerland
  14. World Meteorological Organization – Geneva, Switzerland
  15. World Intellectual Property Organization – Geneva, Switzerland
Important Questions

1. निम्न लिखित में से कौन भारत का पहला परमाणु रिएक्टर है?

A. अप्सारा

B. एक्तारा

C. स्वरूप

D. भरत

उत्तर: A. 

2. निम्नलिखित भारतीयों में से कौन भारत का पहला पायलट लाइसेंस प्रदान करता है?

A. रट्टनबाई पेटिट

B. रतनजी दादाभाय टाटा

C. जे.आर.डी टाटा

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर: C. 

3. भारत की पहली महिला कार चालक कौन थी?

A. जॉनसन डे सैली

B. थीम्मा वीकाजी टाटा

C. रतनबाई पेटिट

D. सुज़ैन ब्रियर

उत्तर: D. 

4. निम्नलिखित में से कौन सा देश का पहला कंप्यूटर है?

A. टीआईएफआरएसी

B. मेनफ्रेम कम्प्यूटर

C. माइक्रो कंप्यूटर

D. भरत कम्प्यूटर

उत्तर: A. [/bg_collapse]

5. भारतीय विज्ञान कांग्रेस के उदघाटन सत्र के पहले राष्ट्रपति कौन थे?

A. सर जे.सी बोस

B. होमी जे भाभा

C. आशुतोष मुखर्जी

D. सी.वी रमन

उत्तर: C. 

6. निम्नलिखित में से कौन भारत का पहला टेस्ट-ट्यूब (परखनली) बच्चा था?

A. दुर्गा अग्रवाल

B. स्वर्ण स्वरूप

C. मेघना

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर: A. 

7. कार्यालय में मरने वाले पहले मुख्यमंत्री कौन थे?

A. सी एन.अन्नदुराई

B. श्री कृष्ण सिंह

C. मोहम्मद यूनुस

D. गोविंद बल्लभ पंत

उत्तर: A. [/bg_collapse]

8. मालदीव में पानी के नीचे किस पहली भारतीय फिल्म की शूटिंग की गयी थी?

A. ओन्दु मटिना कैथे

B. राजा हरिश्चंद्र

C. आलम आरा

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर: A. 

9. निम्नलिखित भारतीयों में से किसने मोटर साइकिल पर विश्वभ्रमण किया था?

A. शिबनाथ मजुमदार

B. कर्नल जतिंदर कुमार बजाज

C. भारद्वाज दयाला

D. जगन्नाथन श्रीनिवासरघवन

उत्तर: C. 

10. प्रथम भारतीय जिसे मिस्टर यूनिवर्स से सम्मानित किया गया था?

A. रोहित खाडवाल

B. आर्यन वैद

C. मनोहर एईच

D. एच एच एस यदु

उत्तर: C. 

Click Here To Download Pdf:Organisations With Their Heads Headquarters And Formation Year

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.