Polity Important Notes In Hindi

0

Polity Important Notes In Hindi

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Polity Important Notes In Hindi This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

 Indian polity in Hindi PDF:

  1. The preamble of the Constitution.
  2. Union and its Territory.
  3. Fundamental Rights.
  4. Directive Principles of State Policy.
  5. Fundamental Duties.
  6. PresidentVice-president.
  7. Prime Minister, CoM and Attorney General.
  8. Parliament.
  9. Supreme Court.
  10. Chief Minister and CoM.
  11. State Legislature

  1. Environment And Ecology PDF
  2. Top 12500+ Important Gk Questions PDF
  3. Railway Gk Important Notes PDF Free Download
  4. Most Important Full Forms PDF Free Download
  5. आधुनिक इतिहास का सार PDF
  6. History 2100+ Objective Question PDF
  7. Lucent History Handwriting Notes PDF
  8. India’s Space Program And Agencies List In Hindi PDF
  9. Old Ncert Short Notes PDF
  10. Ancient History Quick Revision Book PDF
  11. Sports Current Affairs 2019 PDF Free Download
  12. Geography Important Questions In Hindi PDF
  13. List Of National & International Appointment PDF
  14. World History Notes PDF Free Download
  15. Fundamental Rights Of Indian Constitution PDF
  16. 4500+ Indian History Questions PDF 
  17. 650+ Indian History Questions PDF
  18. Geography Questions In Hindi PDF 
  19. Genral Knowledge Questions PDF Free Download
  20. Genral Knowledge Book PDF Free Download
  21. Current Affairs Questions In Hindi PDF
  22. 1500 Indian Polity Question In Hindi PDF
  23. Important Gk All Type Questions PDF
  24. Geography Important Questions In Hindi PDF
  25. World Top Company Ceo In Hindi PDF
  26. Important Sports Gk Questions In Hindi PDF

Indian Polity Questions

  1. 1. भारतीय संविधान में नागरिकता संबंधी अधिकार किस अनुच्छेद में दिए गए हैं
    उत्तर. अनुच्छेद-5-11
  2. 2. किस अनुच्छेद के तहत संसद को नागरिकता के संबंध में कानून बनाने का अधिकार है
    उत्तर. अनुच्छेद-11
  3. 3. नागरिक बनने के लिए क्या शर्त आवश्यक है
    उत्तर. राज्य की सदस्यता
  4. 4. नागरिकता किस प्रकार छीनी जा सकती है/समाप्त हो सकती है
    उत्तर. देशद्रोह का आरोप सिद्ध होने पर
  5. 5. भारतीय संविधान में शामिल इकहरी नागरिकता किस देश के संविधान से प्रेरित है
    उत्तर. ब्रिटेन
  6. 6. किस देश में दोहरी नागरिकता का प्रावधान नहीं है
    उत्तर. संयुक्त राज्य अमेरिका
  7. 7. भारत के नागरिकों को कितनी प्रकार से नागरिकता प्राप्त है
    उत्तर. एक
  8. 8. संविधान द्वारा प्रदत्त नागरिकता के संबंध में संसद ने एक व्यापक नागरिकता अधिनियम कब लागू किया
    उत्तर. 1955 ई.
  9. 9. नागरिकता प्राप्त करने व खोने के विषय की विस्तार से चर्चा कहाँ पर है
    उत्तर. 1955 अधिनियम
  10. 10. कितने वर्षों तक बाहर रहने पर नागरिकता समाप्त हो जाती है
    उत्तर. 7 वर्ष

1. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का निर्माण कब हुआ था ?

  1. (A) 26 November 1935
    (B) 15 August 1947
    (C) 27 September 1925
    (D) 26 January 1950

उत्तर: C. 

2. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का मुख्यालय कहाँ है ?

  1. (A) नागपुर
    (B) भोपाल
    (C) आग्रा
    (D) अहमदाबाद

उत्तर: A. 

3. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का संस्थापक कौन है ?

  1. (A) मोहन भागवत
    (B) अटल बिहारी वाजपेयी
    (C) मोरारजी देसाई
    (D) केशव बलिराम हेडगेवार

उत्तर: D. 

4. भारतीय जनता पार्टी का स्थापना कब हुआ था ?

  1. (A) 15 August 1947
    (B) 6 April 1980
    (C) 26 January 1950
    (D) अन्य

उत्तर: B. 

5. भारतीय जन संघ का स्थापना कब हुआ था ?

  1. (A) 27 September 1925
    (B) 25 March 1960
    (C) 21 October 1951
    (D) अन्य

उत्तर: C. 

6. भारतीय जनता पार्टी का मुख्यालय कहाँ है ?

  1. (A) नई दिल्ली
    (B) गुजरात
    (C) झारखण्ड
    (D) महाराष्ट्र

उत्तर: A. 

7. भारतीय जनता पार्टी का चिन्ह क्या है ?

  1. (A) घड़ी
    (B) लालटेन
    (C) हाथी
    (D) कमल

उत्तर: D. 

8. आम आदमी पार्टी का स्थापना कब हुआ ?

  1. (A) 15 October 2012
    (B) 26 November 2012
    (C) 17 December 2013
    (D) अन्य

उत्तर: B. 

9. भारत का पहला विधि और न्याय(Law and Justice) का मंत्री है ?

  1. (A) अशोक कुमार सेन
    (B) हंस राज खन्ना
    (C) भीमराओ रामजी आंबेदकर
    (D) अन्य

उत्तर: C. 

10. लोक सभा का उम्मीदवार होने के लिए अल्पतम उम्र क्या है ?

  1. (A) 25
    (B) 30
    (C) 35
    (D) 18

उत्तर: A. 

Click Here To Download Pdf:Polity Important Notes In Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.