English Grammar PDF Download (English Grammar In Hindi)

0

English Grammar PDF Download (English Grammar In Hindi)

Hello Friends

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you English Grammar PDF Download (English Grammar In Hindi) This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams.

This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

Allexampdf.com is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

Allexampdf.com will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

English Grammar Book In Hindi PDF

  1. Noun
  2. Singular, Plural and non-count Nouns
  3. Proper nouns
  4. Possessive Noun And Pronouns
  5. Review of Singular, Plural and Non-count nouns
  6. Verbs Used As Noun
  7. More Specific noun
  8. Adjective
  9. Making Descriptions
  10. Comparisons and Superlatives
  11. Verbs and nouns Used As Adjectives
  12. Adjective order
  13. Verbs
  14. The Verb Be
  15. Non- To Be Verbs
  16. Adverbs
  17. Adverbs of Place, Time and Frequency
  18. Adverbs of manner
  19. Adverbs Thant Modify
  20. English in the Twenty-First Century: Technology
  21. General Vocabulary For Technology
  22. Entertainment
  23. Technology in Other places.
  24. Interchange of Interrogative and Assertive Sentence
  25. Interchange of Affirmative and Negative Sentence
  26. Sentence Details In Hindi
  27. English Grammar Tense Rules

  1. One Liner GK Download Questions with Answers
  2. GK Important Previous Year Exam Questions
  3. UPTET Paper In Hindi | Environment, Hindi, GK Questions
  4. Largest Freshwater Lake In India : Study Notes Download
  5. Indian Geography PDF in Hindi ( Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी )
  6. List of International Organisations with their Heads, Headquarters and Formation Year
  7. 100+ इ ितहास (History ) Best Questions and Answers (Objective in Hindi)
  8. विश्व का भूगोल से संबंधित 300 Most Important General Knowledge
  9. आधुनिक भारत पर बहुत ही शानदार नोट्स – महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर के साथ हिंदी में
  10. Most Important General Knowledge PDF
  11. All Lucent Books In Hindi/English PDF
  12. Geography Important Notes PDF
  13. सिंधु घाटी सभ्यता नोट्स PDF
  14. GK Tricks for SSC, BANK AND RAILWAYS
  15. आधुनिक भारत का इतिहास Sam- Samyayik Ghatna Chakra Modern History
  16. 10000 Gk Questions In Hindi With Answers
  17. Indian Geography Notes PDF Free Download
  18. 777+ Most Important GK One Liner Question in Hindi
  19. सामान्य विज्ञान – अतिमहत्वपूर्ण 500+ प्रश्नोत्तरी PDF
  20. Economic And Henral Science Question PDF

1) Before we start 

  1. Letters of Hindi & English Alphabet
  2. Greeting
  3. Manners
  4. What is the time?
  5. Numerals & Their Pronunciations
  6. Punctuation Marks
  7. Seven Days of a Week
  8. Twelve Months of a year

 2) Few Basics of English

  1. Sentences & Their Types
  2. Parts of a sentence
  3. Subjects Types
  4. 1st Person, 2nd Person, 3rd Person “Singular-Plural” Concept
  5. Use of “This, That, These, Those, This, That, These, Those
  6. Difference between Living & Non Living
  7. Use of Apostrophe
  8. Let‟s cram a few things

3) Vocabulary & Pronunciation Exercises

 4) WH Family

 5) Parts of Speech-

 6) Noun

  1. Proper Noun
  2. Common Noun
  3. Collective Noun
  4. Material Noun
  5. Abstract Noun
  6. Gerund
  7. Countable & Uncountable Noun
  8. The Noun: Gender
  9. The Noun: Number
  10. The Noun: Always ending with „s‟

7) Pronoun 

  1. Subjective, Objective, Possessive & Reflexive Pronoun
  2. Difference between possessive cases e.g. My – Mine, Our – Ours

8) Adjective 

  1. Three degrees of adjectives – Use of „er‟ / „est‟
  2. Three degrees of adjectives – Use of more/most
  3. Three degrees of adjectives – Irregular pattern

9)Verbs

10)Fillers

11)Question Tags 

12)Phrasal Verbs 

13)Prepositional Phrases 

14)Confusing Similar Words 

  1.  Exercise – I
  2.  Exercise – II

15)One Word Substitution 

16)Special & Complex Sentences 

17)Extensive Translation Exercise 

18)Objective Exercises 

  1. Verbs
  2. Articles
  3. Prepositions

19)Sentence Correction Exercises

  1. Exercise – I
  2. Exercise – II

20)Mixed Practice Exercises 

21)Mixed Test Papers 

22)Translation Exercises 

English Grammer PDFs

ENGLISH IMPORTANT QUESTIONS

1.Does ______ know that _____ was absent?

  1. a. she,me
  2. b. she,I
  3. c. her,me
  4. d. her.I

उत्तर: A. 

2. Please tell_____ _____have obtained a degree in Chemistry.

  1. a. He,I
  2. b. Him,Me
  3. c. Him,I
  4. d. He,Me

उत्तर: D. 

3. I remember that____ bought the fruits from ____.

  1. a. They,We
  2. b. Them,Us
  3. c. Them,We
  4. d. They,Us

उत्तर: D. 

4. Please don’t tell ____ about ____.

  1. a. She,I
  2. b. She,Me
  3. c. Her,I
  4. d. Her,Me

उत्तर: C. 

5. ____ can swim because ____ has webbed feet.

  1. a. It,It
  2. b. Its,It
  3. c. It,Them
  4. d. Its,Them

उत्तर: B. 

6.To turn over a new leaf [Railways, 1995]

  1. A) To change completely one’s course of action.
  2. B) To shift attention to new problems after having studied the old ones thoroughly.
  3. C) To cover up one’s fault by wearing new marks.
  4. D) To change the old habits and adopt new ones.

उत्तर: C. 

7. A fair crack of the whip

  1. A) Severe punishment
  2. B) A good luck check
  3. C) A period of importance
  4. D) Failure of administration

उत्तर: D. 

8.To talk one’s head off

  1. A) To talk loudly
  2. B) Talk in whispers
  3. C) To talk to oneself
  4. D) Talk excessively

उत्तर: A. 

9.To wrangle over an ass’s shadow [SBI PO 1984]

  1. A) Act in a foolish way
  2. B) To quarrel over trifles
  3. C) Waste time on petty things
  4. D) To do something funny.

उत्तर: D. 

10. To take with a grain of salt

  1. A) Take with some reservation
  2. B) To take with total disbelief
  3. C) Take wholeheartedly
  4. D) To take seriously.

उत्तर: C. 

IMPORTANT MATH PDFS

ENGLISH IMPORTANT QUESTIONS

Q.1 :    Bolt from the blue

  1. 1.   Thundering
  2. 2.   A complete surprise
  3. 3.   Inform something bad
  4. 4.   No idea

उत्तर: B. 

2.    He has a —– for writing.

  1. A. flare
  2. B. flairs
  3. C. flair
  4. D. fare

उत्तर: C. 

3.    History

  1. A. historically
  2. B. historical
  3. C. histrionics
  4. D. histrionic

उत्तर: D. 

4.  ‘  Knowledge

  1. A. known
  2. B. knowing
  3. C. knowingly
  4. D. know
उत्तर: B. 

5.    —– Oranges are grown in Nagpur

  1. A. a
  2. B. an
  3. C. the
  4. D. no article
उत्तर: D. 

6.   Select the odd one out

  1. A. Road
  2. B. Orbit
  3. C. Gravitation
  4. D. Space
उत्तर: A. 

7.  Spoken

  1. A. in
  2. B. de
  3. C. out
  4. D. dis

उत्तर: C. 

8.     He hopes to join —– university soon

  1. A. a
  2. B. an
  3. C. the
  4. D. no article
उत्तर: A. 

9.   They have waited here for four hours.

  1. A. simple
  2. B. negative
  3. C. complex
  4. D. compound
उत्तर: A. 

10.  —– men command respect.

  1. A. wholly
  2. B. holey
  3. C. holley
  4. D. holy
उत्तर: D. 

Click Here To Download Pdf:English Grammar PDF Download (English Grammar In Hindi)

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

The above PDF is only provided to you by Allexampdf.com this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id- Allexampdf@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.